Hoe krijgen we onze medewerkers opnieuw naar kantoor? De Antwerpse DPG kantoren stonden post-covid bijna leeg...

Hoe krijgen we onze medewerkers opnieuw naar kantoor? Hoe zorgen we ervoor dat ze zich er ook thuis voelen?

En hoe maken we van onze werkomgeving opnieuw een levendige ruimte die inspireert en rendeert?

In 2021, we zaten toen nog middenin de coronapandemie, kwam DPG Media met deze vragen aan onze kantoordeur kloppen. De Antwerpse kantoren van het bedrijf, slechts een goed jaar oud op dat moment, stonden bijna leeg. Omdat medewerkers, sinds covid, andere verwachtingen hebben over hun werkomgeving. En omdat die noden alleen ingevuld kunnen worden met goed geplande ruimtes. Klinkt als een job voor Nachtraven?  

Van ongebruikt naar productief en aangenaam.

De kantoren van DPG Media aan het Antwerpse Mediaplein waren pas een maand in gebruik toen de coronapandemie iedereen naar huis stuurde. Een jaar en verschillende lockdowns later, klopte DPG aan bij Nachtraven. Hun medewerkers konden ondertussen terug aan de slag in de gloednieuwe infrastructuur maar bleven liever in hun thuiskantoor.  

Resultaat? Een ongebruikte, state-of-the-art werkomgeving en een miljoeneninvestering die niet rendeerde. Onze oplossing? Productieve, multifunctionele ruimtes waar mensen vooral graag vertoeven.  

Een perfecte space planning en het creëren van ruimtes met een ziel. Want net dat ontbrak: een merkidentiteit en een ervaring die daarbij aansluit. Het hoofdingrediënt van ons antwoord werd huiselijkheid. Zoveel mogelijk collega’s, zo productief mogelijk op een gezellig kantoor.

De focus van de opdracht lag op de vierde etage van het kantoorgebouw. Elders in het gebouw deden we kleinere ingrepen. De vierde verdieping doopten we ‘IV’. In een internationale werkomgeving is deze referentie voor iedereen duidelijk. Soms moet je het niet ver zoeken.  

Op IV schudden we alles door elkaar. Samen met DPG analyseerden we welke ervaring de ruimte moest scheppen en hoe ze moest functioneren. Van daaruit werkten we aan een overkoepelende brand identity en zorgden we ervoor dat ook de identiteiten van de verschillende teams tot uiting konden komen. Zo werd IV een eet-, ontspannings- en eventruimte en een plek om te werken en co-creëren. En vooral, een etage die DPG ademt, uit ieder hoekje en met elk meubelstuk.  

Werken al deze interventies ook écht? Worden de gebouwen meer gebruikt en brengen ze ook op.

Cijfers en getuigenissen spreken voor zich.

Wel, toen DPG ons contacteerde in 2021 lag de bezettingsgraad van hun Antwerpse kantoorgebouw op 30 tot 40%. Vandaag is dat een mooie 80%, vertelt facility manager België & Nederland Stijn Van den Acker.  

“Onze visie is dat we een workplace with a heartbeat willen geven aan onze klanten. Dat betekent dat we warme en gezellige werkplekken nodig hadden. Want alleen door mensen samen te brengen op een plek waar ze graag vertoeven krijg je de creativiteit en productiviteit die een mediabedrijf nodig heeft. 

Dankzij Nachtraven kunnen we onze visie waarmaken. Ze gaan verder dan het klassieke kantoorverhaal en brengen jarenlange ervaring in het creëren van onvergetelijke horecabelevingen naar onze werkvloer.” 

Stijn benadrukt dat ook de medewerkers van DPG de vernieuwde kantoren goed evalueren.  

“Hier werken veel marketing- en brandingspecialisten, zij dus weten wat merkbeleving betekent. Ook van hen krijgen we alleen positieve reacties. En als ik dit jaar de Belfa Facility Manager of the Year award in ontvangst mocht nemen, dan is dat ook het resultaat van het mooie werk dat Nachtraven in onze kantoren in Antwerpen en Vilvoorde levert.  

In dit project werkte Nachtraven intensief samen met de facility-specialisten van DPG. Op IV kregen we carte blanche en waren we verantwoordelijk voor het concept, ontwerp en de realisatie. Daarvoor werkten we samen met de experten van Nearly New Office voor de space planning en onze partners van Tailormate, Interhaus en 2lite tijdens het bouwproces.

Heb je net als DPG Media nood aan een werkplek met een ziel? Waar je medewerkers graag naartoe komen en die aanzet om het onderste uit de kan te halen? Laat het ons weten. We make it happen!